PARKOLÁSI KISOKOS

Leggyakrabban ismételt kérdések…

Honnan tudom, hogy a lakóhelyemnél fizetnem kell a parkolásért?

Tanulmányozza a zuglói parkolási zóna térképet, vagy használja a parkoló automata keresőt.

Honnan tudom, hogy jogosult vagyok-e valamilyen parkolási kedvezményre?

Tanulmányozza a KEDVEZMÉNYEK menüpontot, ahol feltüntettük az összes igénybe vehető kedvezménytípust.

 

Miért kell bevezetni Zuglóban a fizetőparkolást?

A fizetőzónák kialakítása elsősorban a zuglóiak érdekét szolgálja. A legtöbb, napközben parkoló autó tulajdonosa reggel vagy kora délelőtt érkezik a külső kerületekből vagy az agglomerációból. A zuglói utcákat a késő délutáni, esti órákig ingyenes parkolóként veszik igénybe, mert a többi környező kerületben már évek óta fizetni kell a közterületi parkolásért. Ennek eredményeként a helyi lakosok általában nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak parkolóhelyet találni otthonuk közelében. Emellett a parkolóőrök folyamatos jelenléte közbiztonsági szempontból is meghatározó lehet.

Mikortól kell fizetni a közterületi parkolásért?

Budapest Főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testületének 27/2017 (VI.26.) számú határozatának értelmében a fizetőparkolás 2017. szeptember 1-én indul el.

Hogyan kell majd fizetni a parkolásért?

A díjat – ugyanúgy, mint más parkolóövezetekben – kétféle módon lehet majd fizetni:

  • parkolóautomatáknál készpénzzel (általában pénzérmékkel, illetve az arra alkalmas berendezéseknél bankjegyekkel), és
  • mobiltelefonon SMS-ben, illetve mobilalkalmazások segítségével.

Mennyit kell fizetni a parkolásért?

A fizetendő díjakat nem az önkormányzat határozza meg, hanem fővárosi rendelet szabályozza. Ennek alapján:

Az Örs vezér téri zónában óránként 175 forintért lehet majd parkolni, a Városligeti övezetben négyféle díjra kell számítani:

  • az Ajtósi Dürer sortól a Kerepesi út irányába, Dózsa György út 265 Ft/óra,
  • az Ajtósi Dürer soron és a Hermina úton 440 Ft/óra,
  • a Városliget területén (az Ötvenhatosok terén is) 350 Ft/óra, az Állatkerti körúton és a Gundel Károly úton 525 Ft/óra lesz a díj.

Ki tudom-e reggel előre fizetni az egésznapos parkolási díjat?

A 30/2010. (VI.04.) Fővárosi parkolási rendelet értelmében a parkolási területek várakozási övezetekre vannak felbontva. A korlátozott várakozási övezeteken belül csak a KRESZ táblán feltüntetett időtartamig szabad parkolni és utána el kell hagyni az övezetet. Zuglóban a fizető parkolókban nincs időtartam korlátozás, tehát akár az egész napi üzemidőre (a jelenlegi zuglói díjfizető övezeten belül mindenhol egységesen 10 óra) lehetséges a parkolójegy megváltása.

Hogyan számítják a pótdíjat?

A pótdíj összege 15 naptári napon belüli megfizetés esetén az adott területen érvényes parkolási óradíj egy teljes napra eső összege, továbbá plusz kettő óra díja. Ezen felül még meg kell fizetni az egy órai parkolási díjat is. Például egy olyan területen ahol 08:00 – 18:00 között van díjfizető időszak, és 265.-Ft az egy órai parkolási díj, ott a (265×12)+265=3.445.-Ft. A pótdíj összege a 16. naptári naptól már az egy órai parkolási díj + az egy órai parkolási díj negyvenegyszeres összege, példánknál maradva: 265×41=10.865.-Ft. Ha valaki még ezt a 15 napon túli pótdíjat sem fizeti meg önként, akkor tértivevényes levélben hívjuk fel figyelmét fizetési kötelezettségére, de mindez már újabb költségeket fog eredményezni az autó üzemben tartója számára.

Miért nincs övezet tábla minden utca elején?

A várakozási övezet kijelölése a KRESZ-ben előírt módon történik. Az övezet kezdete tábla az övezet elejére kerül kihelyezésre, amelynek hatályát csak az övezet vége tábla oldja. Ennek megfelelően az övezeten belül az egyes utcák elején nem jelöljük külön az övezet kezdetét és végét. Korszerű automatáink egy részénél (14 db) a parkolójegy vásárlásakor akár forint bankjeggyel történő fizetésre is lehetőséget adnak, Mobil telefonon keresztül is fizethető a parkolási díj. Sőt az automaták mindegyike elfogadja a 1, 2 euro-s érméket is, melyeket napi árfolyamon vált át a parkolójegy-kiadó automata.

A gépjármű leállítását követően mennyi időn belül kell jegyet váltanom? Van türelmi idő?

A jegyet a parkolás kezdetekor a megállást követően haladéktalanul, minden külön felszólítás nélkül meg kell váltani. Ha lejárt a parkolójegye, 5, illetve 15 percen belül új jegyet kell váltania, vagy el kell hagynia a gépjárművel a parkolóhelyet. Az 5 perces türelmi idő arra az esetre vonatkozik, ha az első jegyet egy óránál rövidebb időtartamra váltotta. 15 perc a türelmi idő akkor, ha a lejárt jegy több mint egy órányi parkolásra jogosított.

Mit tegyek, ha rossz az automata, vagy nem fogadja el az érmét?

A 100 és 200 forintos érmék megsérülhetnek, szennyeződhetnek. Általában megoldódik a probléma, ha megtöröljük az érméket. Ha meghibásodott az automata, akkor a legközelebbi automatánál válthatja meg a jegyet, vagy mobiltelefonnal is elindíthatja az érvényes parkolást. A meghibásodott parkolójegy-kiadó automatával kapcsolatos telefonos bejelentését a +36 1 999-5090-es telefonszámon teheti meg, amit köszönettel fogadunk.

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonába tartozó Zuglói utak közül hol érvényes a lakossági hozzájárulás?

A XIV. kerület kiadott lakossági várakozási hozzájárulásai csak az igényjogosult Zuglói polgár lakóhelyének megfelelő övezetben érvényesek.

Akkor is kell parkolási díjat fizetnem, ha negyed óránál kevesebb idő van hátra a díjfizetési időszakból?

Igen. 15 percnyi parkolási díj a legkevesebb, amit az automatánál kifizethetünk, de ez nem azt jelenti, hogy 15 percnél rövidebb időre nem kell fizetnünk. Az utolsó 14 percben már kisebb címleteket is elfogad az automata, így akár öt forintonként is megválthatja a hátra lévő időre a parkolójegyét. Ha a bedobott érmék értéke átmegy a következő nap reggelére, akkor ott megint negyedóra lesz a legkisebb elfogadható parkolási díj.

Milyen parkoló kártyát fogadnak el a Zuglóban telepített parkoló automaták?

Jegykiadó automatáink semmilyen parkoló kártyát nem fogadnak el.

Mi a különbség parkolás és a várakozás között?

Nagyon sok érdekes kérdést, felvetést érintenek a megállási, várakozási szabályok. A közlekedés területén legtöbb szankciót ennek kapcsán szablyák ki. Ugyanakkor sajnálatosan napi rutin, hogy már a fogalom meghatározásnál értelmezésbeli gondok vannak. Nem véletlen egyébként az sem, hogy a friss jogosítványra jelentkező tanulók is nagy arányban rontják el ezeket a kérdéseket.

Megáll: Nem mozog tovább, mert mozgását abbahagyja.
Várakozik: Forgalmi helyzetet kivéve addig marad valahol, amíg valami meg nem történik, vagy valaki meg nem jön.
Parkol: Járművet leállít és ott hagy a közterületen, vagy fedett helyen.

Honnan tudható, hogy itt parkolási díjat kell fizetni?

Parkolási díjfizető övezet, „ZÓNA” a KRESZ 17. § (1) bekezdésének e/2) pontjában meghatározott módon kijelölt, és 30/2010. (VI.4.) Fővárosi Közgyűlési rendelet 1. számú mellékletével megállapított, olyan körülhatárolt terület, amely – amennyiben a kerületi önkormányzat rendeletében ettől eltérően nem rendelkezik – munkanapokon 8.00 és 18.00 óra között vagy a rendelet 5. számú mellékletében meghatározott időszakban, díjfizetés ellenében, legfeljebb 1, 2, 3 vagy 4 óra időtartamig, vagy időtartam korlátozás nélkül használható várakozásra.

A pótdíjazást miért nem szakítja meg az ellenőr?

A pótdíjazás megszakítására nincs technikai lehetősége az ellenőrnek. A pótdíjazás akkor sem szakítható meg, ha az ellenőr ki tudná szedni a készülékének akkumulátorát, vagy más módon szakadna meg az informatikai kapcsolat az eszköz és a központi szerver között. Amennyiben a jármű vezetőjeként a pótdíjazás alatt tér vissza a jármühöz, akkor sem tudja a folyamatot leállítani, ha Önnek, már akkor van érvényes jegye. A pótdíjazás törléséhez a pótdíjat és az érvényes jegyet a parkolási ügyfélszolgálaton kell bemutatni, ami történhet személyesen, vagy a beszkennelt jegy és pótdíj elektronikus levélben történő megküldésével.

Mi történik akkor, ha nem fizetek?

A parkolási pótdíj fizetési felszólítás kihelyezést követő 60 naptári napon belül ajánlott, tértivevényes levélben szólítjuk fel az emelt pótdíj, és a járulékos költségeink megfizetésére. A tértivevényes levél kézbesítését kétszer kíséreli meg a Posta, a második sikertelen kézbesítési kísérlet után a levelet visszaküldi a feladónak. A kétszer kézbesíteni megkísérelt küldeményt a jogszabály erejénél fogva kézbesítettnek tekintik. A tértivevényes levél átvétele után, de még a pótdíjazástól számított egy éven belül a Magyar Országos Közjegyzői Kamarának továbbítjuk az ügyet, ahol közjegyzői okirattal szólítják fel az adóst a pótdíj és a járulékos költségek megfizetésére. A közjegyzői okirat, az ellentmondás elmaradása esetében jogerős és végrehajtható!