Parkolás díj fizetése, számlázás

A megállást követően haladéktalanul rendezni kell a parkolási díjat, az automatánál a parkolás időtartamának megfelelő összegű pénzérme bedobásával, vagy mobilparkolással. A kinyomtatott jegyet a szélvédő mögött helyezze el. Zuglóban a frekventált helyeken olyan parkolójegy-kiadó automatákat is üzembe helyeztünk, amelyek forint és euro bankjegyet is elfogadnak.

Forintos bankjegyek: Euró bankjegyek:
·         500 Forint

·         1000 Forint

·         2000 Forint

·         10 Euro

·         20 Euro

Az automatánál történő jegyvásárlásnál kötelező megadni a jármű rendszámát, amit az automata a megváltott parkolójegyre nyomtat, elkerülve a visszaéléseket. Ez azonban elsősorban kényelmi szempontokat szolgál, hiszen így nem kell visszamenni az autóhoz, mert a parkolási ellenőrök készülékei látják a megvásárolt parkolójegyet.  A megváltott parkolójegyet az első szélvédő mögött úgy helyezze el, hogy a jegy jól látható legyen. A jegyen semmilyen javítás nem végezhető. Ha a lejárt jegy meghosszabbítására újabb parkolójegyet vált, akkor azt megelőzően, a lejárt jegyet a szélvédő mögül el kell venni, hogy ellenőr munkatársunk csakis az érvényes jegyet olvassa le.

Az adott jegykiadó automata esetleges meghibásodása esetén az övezet területén egy másik automatánál, vagy egyéb módon (mobilfizetéssel) kell megfizetni a várakozási díjat.  A ZKNP köszönettel veszi a parkolójegy-kiadó automaták meghibásodásának a bejelentését a 06 1 999 5090-es telefonszámon!

A bankjegy elfogadására képes automaták a beadott bankjegyek teljes értékéért parkolójegyet adnak ki. Az automaták pénzt nem váltanak és nem adnak vissza. Ennek figyelembe vételével még a bankjegynek az automatába helyezése előtt javasoljuk felmérni, hogy szándékoznak-e a teljes névértékért parkolni. A bankjegy beadását követően, a vásárlás megszakításakor (a piros X gomb megnyomása), az automata egy „Visszafizetési jegy”-et  nyomtat ki, amelynek átadását követően az Ügyélszolgálati pénztárunk a visszafizetési jegy névértékét visszafizeti. Az eredeti visszafizetési jegy postai úton is megküldhető Ügyfélszolgálatunk postacímére. A jegy névértékét a megadott bankszámlára visszautaljuk, vagy – a postai költségek levonása után – postautalványon, a megadott címre küldjük meg.

Áfás számlát készpénzzel megváltott jegyek, pótdíjak és egyéb befizetések eredeti bizonylatairól tudunk kiállítani ügyfélszolgálati irodánkban. Személyesen vagy postai úton is hozzánk lehet fordulni. Postai befizetés, illetve átutalás esetén a számla kiállítása csak a befizető nevére és címére történhet. Amennyiben a számlakérés postán történik, a kísérő levélben meg kell jelölni a számlakérő nevét, címét, illetve postázási címét, ahová kiküldjük a számlát.

Számlát adunk a parkolási pótdíjak befizetése esetén is. A számla a jogszabály rendelkezése alapján két tételből áll: a várakozási díjkülönbözetből (mely egy órai alapdíjnak felel meg), ezen felül a befizetés időpontjától függő pótdíjból, ez utóbbi nem tartalmaz ÁFA-t.

'Fel a tetejéhez' gomb