Napi egy órás lakossági várakozási hozzájárulás

Napi egyórás VÁRAKOZÁSI HOZZÁJÁRULÁS igényelhető a Budapest Zugló közigazgatási területén lakóhellyel  (azaz állandó bejelentett lakáscímmel) rendelkező lakosok számára az üzemben tartásukban álló, vagy a munkáltatójuktól kizárólagos használtara kapott,  (a munkáltató üzemben tartásában, vagy lízingelésében lévő) gépkocsira. Ők díjmentesen parkolhatnak Zugló díjfizető övezeteiben, naponta egy alkalommal, egybefüggően 60 perc időtartamban. Lakóhelyenként egy autót lehet regisztrálni a kedvezmény igénybevételéhez. A kedvezmény elbírálásának és nyilvántartásának nincs költségtérítési díja.

Ügyintézéséhez szükséges dokumentumok:

  • A napi egy óráslakossági várakozási hozzájárulás igényléséhez szükséges kitöltött és aláírt nyomtatvány (letölthető: a Nyomtatványok menüpont alatt);
  • az igénylő személyi igazolványa, lakcímet igazoló kártyája;
  • műszakilag érvényes forgalmi engedély;

A kérelmében közölt személyes adatok ellenőrzése és az engedélyre való jogosultság feltételeinek a megállapítása céljából a parkolás-üzemeltető adatot igényel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, továbbá a közúti közlekedési járműnyilvántartásból

Kérelem adatlapok (PDF):

Ügyintézés költsége:

díjmentes

Ügyintézés módja:

Elsődlegesen elektronikus formában a www.zugloiparkolas.hu weboldal ÜGYFÉLABLAK menüpontja alatt, illetve az ÜGYFÉLABLAK időpont foglalási szolgáltatásának segítségével személyesen, ügyfélszolgálati irodában. Ügyfélszolgálatunkon a COVID19 intézkedések még érvényben vannak, így az egyidőben az Ügyfélszolgálaton belül fogadható ügyfeleink száma korlátozott. Kérjük, hogy a járványvédelmi szabályoknak megfelelően, tartsa be biztonsági munkatársaink kéréseit.

Érvényesség:

A kedvezmény érvényessége, a kiadást követő év január 31-ig.

További információk:

A 2022. évre szóló napi egyórás várakozási hozzájárulások kiadását 2021. december 17-től kezdtük meg. A 2022-es évben azok a zuglói lakosok, akik rendelkeznek erre az évre érvényes lakossági várakozási hozzájárulással, most is automatikusan kapják meg a napi egy órás várakozási hozzájárulást.

Amennyiben egy lakáscímen két lakossági várakozási hozzájárulás kiadása történik, az (időben) elsőként kiadott lakossági várakozási hozzájárulásban szereplő gépkocsi üzembentartója lesz a napi egyórás várakozási hozzájárulás jogosultja. Így a kérelmek benyújtása előtt mérlegelni javasoljuk, hogy melyik legyen első helyen.

A Budapest XIV. kerületi várakozási övezetek területén a díjfizetés mentes várakozás érdekében a parkolójegy kiadó automatában kell, az engedélyes rendszám megadásával az egyórás díjmentes parkolásra jogosító parkolójegyet kiváltani. Amennyiben az egy órát meghaladó időtartamra kíván jegyet váltani, akkor az első órát díjmentesen kapja, a további várakozási időt tarifa szerint kell az automatában megfizetni. Ekkor a napi ingyenes egy órához hozzáadódik a készpénzzel megfizetett időszak.

A kinyomtatott jegyet nem kell a gépkocsiban elhelyezni, mert a parkolási ellenőrök készülékei a rendszám alapján beazonosítják az ingyenes parkolást.

A napi egyórás várakozási hozzájárulás lejáratának nincsen türelmi ideje.

Azoknak a lakosoknak, akik az adott díjfizető övezeten belül állandó bejelentett lakcímen laknak, és oda a rendszámra érvényes lakossági kedvezménnyel rendelkeznek, a lakóhelyük szerinti övezetben nem szükséges a napi egy órás várakozási hozzájárulást felhasználni.

Ugyanakkor a lakóhelyüktől eltérő másik két övezetben naponta igénybe vehetik a napi egyórás várakozási hozzájárulást.

A napi egyórás várakozási hozzájárulás nem érvényes az Állatkerti krt.-on, a Gundel Károly úton és a Városliget teljes területén.

Napi egy órás várakozási hozzájárulás érvényesítése:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a napi egy órás várakozási hozzájárulás igénybevételéhez a jogosult rendszámra szóló kedvezmény érvényesítése szükséges a parkolásuk helyéhez legközelebbi parkolójegy kiadó automatában.

Az egy órai időtartamot meghaladóan igénybe venni kívánt időszakra azonban meg kell fizetni a díjtarifa szerinti várakozási díjat.

A napi egy órás várakozási jegy váltásának menete:

  1. A parkolójegy kiadó automata bekapcsolását követően válassza ki az 1. gomb megnyomásával a jegyvásárlást.
  2. Írja be a gépkocsijának rendszámát és nyomja meg a zöld (OK) gombot.
  3. Amennyiben a megadott rendszám szerepel a napi egy órás várakozási hozzájárulás engedélyesei között, és az adott napon még nem használták fel az ingyenes kedvezményt, akkor a megjelenő menüből válassza az „ – 1 óra ingyenes” opciót, a számbillentyű lenyomásával.
    1. Amennyiben az egy órán túl is szeretne parkolni, akkor dobjon még, az egy órán felüli időszakra szóló pénzösszeget.
    2. Amennyiben az egy órai ingyenes parkolási idő elegendő, vagy a többlet időszakra szóló pénzérméket bedobta, nyomja meg a zöld (OK) gombot

4. Az automata kiadja a rendszámra szóló parkolójegyet.

A napi egy órás várakozásra jogosító kedvezményhez türelmi idő nem tartozik, az érvényességi idő végén el kell hagyni a parkolóhelyet.

Napi egy órás parkolási kedvezmény bemutatása – kisfilm

'Fel a tetejéhez' gomb