Napi egy órás lakossági várakozási hozzájárulás

NAPI EGY ÓRÁS VÁRAKOZÁSI HOZZÁJÁRULÁS igényelhető 2021. július 1-től a Budapest Zugló közigazgatási területén lakóhellyel (azaz állandó bejelentett lakáscímmel) rendelkező lakosok számára az üzemben tartásukban álló gépkocsira. Ők díjmentesen parkolhatnak Zugló díjfizető övezeteiben, naponta egy alkalommal, egybefüggően 60 perc időtartamban. Lakóhelyenként egy autót lehet regisztrálni a kedvezmény igénybevételéhez.

Ügyintézéséhez szükséges dokumentumok:

  • A napi egy órás lakossági várakozási hozzájárulás igényléséhez szükséges kitöltött és aláírt nyomtatvány (letölthető: a Nyomtatványok menüpont alatt);
  • az igénylő személyi igazolványa, lakcímet igazoló kártyája;
  • műszakilag érvényes forgalmi engedély;

A kérelmében közölt személyes adatok ellenőrzése és az engedélyre való jogosultság feltételeinek a megállapítása céljából a parkolás-üzemeltető adatot igényel a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból, továbbá a közúti közlekedési járműnyilvántartásból.

Kérelem adatlapok (PDF):

Ügyintézés költsége:

2021-ben díjmentes

Ügyintézés módja:

Elsődlegesen elektronikus formában a www.zugloiparkolas.hu weboldal ÜGYFÉLABLAK menüpontja alatt, illetve az ÜGYFÉLABLAK időpont foglalási szolgáltatásának segítségével személyesen, ügyfélszolgálati irodában. Ügyfélszolgálatunkon a COVID19 intézkedések még érvényben vannak, így az egyidőben az Ügyfélszolgálaton belül fogadható ügyfeleink száma korlátozott. Kérjük, hogy a járványvédelmi szabályoknak megfelelően, tartsa be biztonsági munkatársaink kéréseit.

További információk:

A napi egy órás várakozási hozzájárulások kiadását 2021. július 01-től kezdjük meg. Azok a zuglói lakosok, akik a 2021-es évben rendelkeznek érvényes lakossági várakozási hozzájárulással, automatikusan megkapják a napi egy órás várakozási hozzájárulást.

Amennyiben két gépjárműre van érvényes lakossági várakozási engedély, úgy az egy órás kedvezmény arra a gépjárműre kerül, amelyre időben elsőként váltottak ki lakossági várakozási engedélyt.

A Budapest XIV. kerületi várakozási övezetek területén a díjfizetés mentes várakozás érdekében a parkolójegy kiadó automatában kell, az engedélyes rendszám megadásával az egy órás díjmentes parkolásra jogosító parkolójegyet váltani. Amennyiben egy órát meghaladó időtartamra kíván jegyet váltani, akkor az első órát díjmentesen kapja, a további várakozási időt tarifa szerint kell az automatában megfizetni.

A kinyomtatott parkolójegyet nem kell a gépkocsiban elhelyezni, mert az ellenőrök a díjfizetést rendszám alapján azonosítják be.

Felhívjuk a figyelmüket arra, hogy a kedvezmény nem jogosít ingyenes várakozásra az Állatkerti körút, a Gundel Károly út, és a Városliget teljes területén.

Napi egy órás várakozási hozzájárulás érvényesítése:

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a napi egy órás várakozási hozzájárulás igénybevételéhez a jogosult rendszámra szóló kedvezmény érvényesítése szükséges a parkolásuk helyéhez legközelebbi parkolójegy kiadó automatában.

Az egy órai időtartamot meghaladóan igénybe venni kívánt időszakra azonban meg kell fizetni a díjtarifa szerinti várakozási díjat.

A napi egy órás várakozási jegy váltásának menete:

  1. A parkolójegy kiadó automata bekapcsolását követően válassza ki az 1. gomb megnyomásával a jegyvásárlást.
  2. Írja be a gépkocsijának rendszámát és nyomja meg a zöld (OK) gombot.
  3. Amennyiben a megadott rendszám szerepel a napi egy órás várakozási hozzájárulás engedélyesei között, és az adott napon még nem használták fel az ingyenes kedvezményt, akkor a megjelenő menüből válassza az „ – 1 óra ingyenes” opciót, a számbillentyű lenyomásával.
    1. Amennyiben az egy órán túl is szeretne parkolni, akkor dobjon még, az egy órán felüli időszakra szóló pénzösszeget.
    2. Amennyiben az egy órai ingyenes parkolási idő elegendő, vagy a többlet időszakra szóló pénzérméket bedobta, nyomja meg a zöld (OK) gombot

4. Az automata kiadja a rendszámra szóló parkolójegyet.

A napi egy órás várakozásra jogosító kedvezményhez türelmi idő nem tartozik, az érvényességi idő végén el kell hagyni a parkolóhelyet.

Napi egy órás parkolási kedvezmény bemutatása – kisfilm

'Fel a tetejéhez' gomb